Віра – це компас, що веде в Рай. Розмова напередодні Різдва

04 Сiчня 2020 17:25
159
Фото: abc-people.com Фото: abc-people.com

Апостольське читання неділі перед Різдвом Христовим присвячене темі значення віри в житті християнина. А віра Авраама, Ісака, Якова повинна служити нам прикладом.

Завдяки своїй вірі ці люди стали таємноглядачами майбутніх доль світу і Церкви, які здійснилися в події Різдва Христового. Віра цих людей є прикладом того, як нам потрібно вчитися дивитися на історію людства. Живучи в тлінному матеріальному світі, ми своїм внутрішнім оком повинні прозрівати життя майбутнього століття, нашу вічну батьківщину, до якої ми прагнемо подібно нашим прабатькам.

Рідкісним Божим обранцям дається бачення раю вже в земному житті. Схимонах Микола (Абрулах), який перейшов у православ'я з мусульман, зазнав від іновірців страшних страждань. За ці муки Бог показав йому райські селища.

«Важко передати словами, – каже він, – навіть найвіддаленішу подобу краси цього місця – краси воістину не гинучої і невимовної. Убога і бідна людська мова, щоб передати пишність раю».

Значно складніше зміцнитися у вірі й зробити її сенсом усього життя.

Поки наш розум тримається за цей світ і дивиться в землю, він не може бачити Небо. Увірувати в Бога, визнати Його буття і владу не складає особливих труднощів для душі. Значно складніше зміцнитися у вірі і зробити її сенсом усього життя. Читаючи книги про віру і Бога, ми долаємо цілі гори слів. Книги збагачують нашу ерудицію, плетіння слів витончують інтелект, але коли Сам Бог входить у душу, то замовкають всі слова і стають непотрібними ніякі книги. Світло Христове просвіщає серце, якому нічого не потрібно, крім Бога. Наш дух створений не світом, а Богом, і йому не властиво триматися за цей світ.

Колись давно мене запросили послужити панахиду в будинку одного відомого чоловіка, який недавно помер. Я зайшов не в будинок, а скоріше в палац. На стінах висіли дорогі картини, на підлозі стояли шикарні вази, скрізь дуже дорогі меблі. Але для молитви мені потрібні були ікони. Я попросив вдову принести мені ікону Спасителя або Богородиці, щоб перед ними вознести молитви про новопреставленого. Виявилося, в цьому розі достатку не було жодної нормальної ікони, перед якою можна було б відслужити службу.

Насилу знайшли якийсь кишеньковий ламінований варіант. Я звичайно ж відслужив службу, але в душі залишилося відчуття глибокого жалю до цих людей, що так бездумно проживають своє єдине коротке життя. 

У людини може бути багато грошей у гаманці і ціле пекло в душі.

Щоб вільно ширяти над землею, за неї не потрібно чіплятися. Ми метушимося, нарікаємо, боїмося – і все це робить нас глибоко нещасними. У людини може бути багато грошей в гаманці і ціле пекло в душі. А може бути благодать у серці і нескінченний рай у душі. Той, хто не боїться нічого втратити – блаженний, тому що його дух знаходить свій спокій у Бозі, якого він ніколи не зможе втратити.

Якщо ти не чіпляєшся розумом за мирське, то звільняєшся від світу. Якщо не чіпляєшся розумом за помисли, то звільняєшся від страху. Якщо тебе хтось образив або розлютив, це не означає, що тебе дійсно розлютили або образили. Це означає, що твій розум зачепився за образу і злість, і втратив таким чином свою свободу. Наш розум тягає нас по світу, як пихата собака дурного хазяїна. Прив'яжи свій розум до серця на повідку уваги і молитви і придбаєш спокій від поганих помислів. Залиш неуважність розуму, дихай і живи однією молитвою і знайдеш мир і радість.

Віра живе не в мізках і не в словах, а в чистому серці. Бог не зникає і не з'являється. Зникає і з'являється тільки сердечна чистота. При її втраті Бог ніби втрачається з радарів наших сердець. А коли через молитву, смирення і покаяння ми знову очищаємо внутрішній зір душі, то знову починаємо бачити Його ясно.

Спокій – це те, що належить цьому світу, а спокій – це входження розуму в нерукотворне світло Христової благодаті.

В Бозі душа заспокоюється і знаходить свій будинок. Спокій розуму і його спокій не одне і те ж. Спокій – це те, що належить цьому світу, а спокій – це входження розуму в нерукотворне світло Христової благодаті.

Для християнина віра – це крила. Відірвавшись від землі, людина знаходить нескінченну свободу. Але щоб це сталося, їй потрібно розтоптати своє самолюбство ногами інших людей. Царство Боже – це Царство блаженної радості і тихого Святого Духу. Працювати все життя заради шматка хліба, забуваючи про «Царство Боже і правду його», значить жити в брехні. Тільки серце, освічене благодаттю, є джерелом безперервного щастя, над яким навіть смерть не має влади. Все інше – брехня і обман.

Коли я проводжав в останній шлях одну свою добру знайому. Проста жінка, яка нічим особливим не відрізнялася крім того, що глибоко і щиро вірила в Бога, і головним сенсом свого життя бачила творіння добрих справ і взагалі життя за заповідями. Рідкісний випадок, коли внутрішнє почуття не відповідає зовнішній обстановці. Зібралися родичі, знайомі, у більшості сльози на очах. А навколо розлита радість Великодня. Вимовляти єктенії про упокій хочеться з доброю посмішкою. «Господи! Душа збулася: умисел твій найпотаємніший», – хочеться повторити рядки Марини Цвєтаєвої над могилою таких людей.

Цитати святих отців і книжкові знання не врятують і в момент смерті не допоможуть. Тільки благодать, накопичена протягом життя, зможе стати стіною між пеклом і душею.

У молитві людина розбиває кувалдою граніт смерті, але потрібно пролити море поту перш, ніж на щебені цих уламків заб'є джерело чистої молитви та споглядання. Відмітна риса істинного християнина та, що він зумів перемогти смерть перш за саму смерть. Цитати святих отців і книжкові знання не врятують і в момент смерті не допоможуть. Тільки благодать, накопичена протягом життя, зможе стати стіною між пеклом і душею.

Православ'я – це віра, яка дана нам для спасіння, а не для прикраси побуту. Вона сіє Царство Боже в нашому серці вже в цьому житті, і дає стократний урожай в житті майбутнього століття. Віра – це компас, слідуючи якому, ми входимо в сяючі вічні чертоги раю.

У ці світлі дні, коли ми готуємося до зустрічі Різдва Христового, ми можемо згадати, що і волхви, і пастухи знайшли свій шлях до Віфлеємського дитяти, йдучи дорогою віри. Одних по цій дорозі вів розум, а інших серце. Першим довелося йти набагато довше, ніж другим.

Шлях серця до Бога завжди коротший за шлях розуму. Але важливий у кінцевому підсумку результат – знайти Христа і знайти в ньому спокій.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також