У чому перевага жінок-мироносиць над апостолами

18 Травня 13:26
257
Жони-мироносиці. Фото: foma Жони-мироносиці. Фото: foma

Проповідь у Неділю жон-мироносиць.

Через тиждень після того, як апостол Фома переконався в істинності Воскресіння Христового, ми згадуємо про жон-мироносиць, яких богословські питання не цікавили. Принаймні, Євангеліє не згадує про те, щоб жінки, які ходили за Христом, ставили Йому якісь запитання.

У той час, коли апостоли насилу приховували розчарування в Месії, який «дозволив» себе вбити, жони-мироносиці продовжували служити Христу після Його розп'яття. Навіть коли Спаситель пророкував свою смерть апостолам, вони продовжували сперечатися про те, хто з них більше. Святі жони ні про що не питали. Вони просто завжди були поруч і робили все, що від них залежить, щоб полегшити шлях Христа на землі.

Після розп'яття Спасителя апостоли розбіглися в різні боки і зникли, покинувши свого Учителя. Водночас, віра жон-мироносиць змогла гідно пройти це випробування. Для них беззавітна відданість і серцеві переживання були важливішими, ніж міркування розуму. Духовне життя цих жінок йшло попереду логіки та здорового глузду. Вони жили серцем і жили почуттями, а не розумом.

Тому жони й поспішали до гробниці Христа, бо їхня вірність Вчителю навіть після Його смерті анітрохи не змінилася.

Духовне життя жінок-мироносиць йшло попереду їхніх інтелектуальних висновків. Швидко прямуючи до гробниці Христа, щоб висловити свою любов до Спасителя через річки сліз, вони думали лише про одне: «Хто ж нам допоможе відвалити камінь від гробниці?» Жони навіть не думали про те, що варта, яка була поставлена біля труни, могла їх убити ще до того, як вони спробували б відсунути цей камінь. Коли апостоли ховалися, побоюючись за своє життя за зачиненими дверима, жони-мироносиці без вагань виявляли співчуття до Христа біля Хреста на Голгофі. У цьому головна відмінність між вірою розуму та вірою серця.

Віруючі серцем не вимагають доказів, вони приймають і вірять усупереч всьому. Їм важливі не аргументи розуму, а переконання душі. Можливо, тому в наших храмах набагато більше жінок, ніж чоловіків. Звичайно, це не применшує значення розуму на шляху до Бога, тому що віра також вимагає від нас знання та розуміння. Бог, який став людиною, прийняв чоловіче обличчя. Але ми також не повинні забувати про те, що без жіночої фігури Діви Марії, яка перевершує своєю святістю всіх, хто будь-коли жив на землі, втілення Бога не було б можливим.

Звичайно, для повноти віри недостатньо одних захоплень і почуттів. Це буде крайність, протилежна холодним аргументам розуму.

Віра без знань і розуміння може призвести до екзальтації, а то й до єресі. У всьому має бути розумна середина. Духовне життя не повинно бути сконцентрованим лише на зовнішніх ритуалах і обрядах, за якими можна втратити особистий живий зв'язок зі Спасителем і святими. Жива взаємодія з Богом і один з одним не може бути зведена до зовнішнього обрядовірства та формальних релігійних практик. Інакше це буде схоже на те, коли людина, захоплено досліджуючи старі артефакти, щоденники та фотографії, ігнорує особу того, хто все це після себе залишив.

Найважливіше у релігійній практиці – особисте богоспілкування, завдяки якому ми входимо до духовного досвіду причетності до Бога.

Вшановуючи пам'ять святих, їхні мощі та чудотворні ікони, нам потрібно не забувати про головне – про необхідність поклонятися Живому Богу в дусі та істині. Вшанування святих – це насамперед дружба з ними на основі нашої єдності у любові та вірі. Молитва – це живе спілкування, а не формальна практика. Читання житія святих дано нам заради одного – щоб через особисте знайомство знайти з ними тісніший взаємозв'язок.

Нехай сьогоднішня пасхальна радість не заглушить у нас усвідомлення живої Особи Воскреслого Господа. Наша радість має бути пов'язана саме з Пасхою Христовою, а не з закінченням пісних обмежень.

Воскреслий Спаситель насамперед явився не апостолам, а жонам-мироносицям за їхню любов, відданість, вірність і мужність. Ті ж чесноти були характерні і для тих святих жон, які несли на собі хрест віри у важкі часи комуністичних гонінь. Вони не боялися громадського засудження, погроз або глузувань, бо їхні серця належали Богу.

Подібні святі жінки і в наш час несуть такий самий хрест, залишаючись, як і раніше, стояти біля підніжжя Голгофи, коли ворог знову нападає на православні святині та зводить наклеп на Церкву. Як у ці світлі дні Воскресіння Христового, і сьогодні на передовій духовної боротьби стоять ті самі жінки, які виконують свій молитовний подвиг, беручи участь у хресних ходах, захищаючи храми від осквернення.

Я анітрохи не сумніваюся в тому, що й у Царстві Божому вони будуть поруч із тими жонами, чию пам'ять ми світло шануємо у ці святі дні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також