Чому захисники Лаври постійно співають «Христос воскрес із мертвих»?

03 Квiтня 2023 16:33
753
П'ятий день лунає молитва біля стін Києво-Печерської лаври. Фото: Перший Козацький П'ятий день лунає молитва біля стін Києво-Печерської лаври. Фото: Перший Козацький

Чому захисники Лаври постійно співають «Христос воскрес...»? Серед активістів прозвучало, що це виключно через короткість молитви, довгих молитов парафіяни не знають. Невже це так?

Оксана Конош

Відповідає духівник Київських духовних шкіл архімандрит Маркел (Павук):

– Ні це не так. Активісти біля стін Лаври, які говорять так, або помиляються, або навмисно брешуть. Повірте, багато парафіян можуть прочитати напам'ять мало не всю Псалтир, деякі – і весь хід, наприклад, Літургії знають не гірше за священника. А про великі й улюблені народом молитви на кшталт 50-го, 90-го псалмів, «Нехай воскресне Бог» та ін. і говорити нема чого.

«Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував», – молитва особлива. Це тропар Великодня – свята свят і торжества торжеств. У цих небагатьох словах піснеспіву виражається суть нашої православної віри, суть Євангелія. Іншими словами, можна сказати, що це головний гімн Церкви, в якому проголошується перемога життя над смертю, добра над злом.

Однак під час молитовного стояння за Лавру звучить не лише цей спів. Парафіяни, семінаристи та духовенство співають молитви Богородиці, Спасителю та Печерським святим, читається безліч акафістів Божій Матері, преподобним Києво-Печерським отцям, архангелу Михаїлу та ін.

На тлі багатства наших духовних піснеспівів, які виконує духовенство та миряни, традиційні кричалки провокаторів, що намагаються перешкодити нашій молитві, звучать дуже непоказно. Єдиний раз їм частково вдалося перешкодити нам під час недільного Всенічного бдіння, коли вони пригнали машину з мегафоном і на повну потужність увімкнули світську естрадну музику, супроводжуючи це (вдумайтеся, під час Великого посту!) танцями. Здавалося, що пекло встановилося на землі, але й тоді наша молитва повністю не припинилася.

Можете собі уявити, на що перетвориться Лавра, якщо ці люди і керівництво розкольників, яке їх провокує, все таки оселяться в монастирі, вигнавши звідти ченців, які всі свої духовні та фізичні сили поклали на відновлення й процвітання обителі!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також