Загарбникам храмів: про що попереджає Біблія

18 Лютого 2019 13:52
3060
Практично щодня приходять новини про побиття вірян і захоплення храмів Практично щодня приходять новини про побиття вірян і захоплення храмів

Чим більше страждають зараз віряни похилого віку, яких б'ють і ображають здорові молоді чоловіки прямо біля їхніх храмів, тим більше відгукнеться церковним рейдерам.

Майже щодня з'являються нові вісті про захоплення храмів. Почерк рейдерів не змінюється – всі ті ж незаконні голосування територіальних громад замість релігійних, «допомога» місцевих чиновників і приїжджих радикалів, приниження і дискримінація парафіян УПЦ, побиття мирян і священиків, зламування замків і випилювання болгаркою дверей храму.

Відбувається те, що зовсім недавно здавалося просто неможливим. На очах у поліції, представників влади, працівників ЗМІ прямо порушується закон. І це не один випадок і не два – а десятки. Йдеться про систематичне «віджимання» храмів УПЦ активістами ПЦУ, яких за способом їхніх дій більш правильним буде назвати церковними бандитами.

Читаєш зведення церковних новин на тих небагатьох порталах, які не бояться це публікувати… Не віриться, що подібні події відбуваються в XXI столітті в країні, яка взяла курс на «європейські цінності»: демократію, права людини, політичну і релігійну свободу.

Подивимося ж на українську «демократію» в дії – дамо слово фактам. Ось події тільки початку 2019 року.

  • В селі Садів Волинської області прихильники ПЦУ зірвали замки і розкрили двері храму на честь Казанської ікони Божої Матері.
  • В селі Радомишль Волинської області зрізанням замків із храмових дверей керував сільський голова.
  • Двері Свято-Георгіївського храму села Кульчин Волинської області активісти ПЦУ зняли з петель, зірвавши печать поліції, – і це після того, як громада храму прийняла рішення залишатися вірною УПЦ і оформила всі необхідні документи.
  • Храм, що в селищі Ясіня/Лопушанка Ясінянського благочиння Хустської єпархії УПЦ був захоплений 3 лютого. Благочинному погрожували, що, якщо заважатиме захопленню, викрадуть його дитину.
  • Голова Здолбунівської райдержадміністрації очолив захоплення Хрестовоздвиженської церкви. Настоятелю відібраного храму дали термін до 1 квітня, щоб він і його сім'я покинули церковний будинок, в якому вони жили більше 20 років.
  • У селі Задубрівка Заставнівського району Чернівецької області активісти ПЦУ, організовані головою сільради Віталієм Гончаруком та владою з району, не пустили вірян у власний храм. Люди змушені були служити літургію на вулиці під стінами свого ж храму при 5 градусах морозу. Все це відбувалося на очах представників поліції, які просто стояли і дивилися.
  • Парафіян Свято-Преображенського храму села Гніздичне Тернопільської області били, викручували руки, жбурляли на землю. Активістам ПЦУ допомагала поліція. Також був побитий і настоятель храму, який з численними побоями потрапив до лікарні.

Список захоплених храмів можна продовжувати. Всього церковні рейдери відібрали вже понад 50 церков.

Багато священиків в приватних бесідах розповідають, що їм телефонують місцеві чиновники і попереджають: храм неминуче буде відібрано, тому що є рознарядка зверху. Ось така релігійна свобода… При цьому світські ЗМІ мовчать. Священноначалля ПЦУ говорить про «мирні переходи». ОБСЄ «висловлює заклопотаність».

* * *

Виникає запитання: скільки це буде ще тривати?

Відповідь приходить одна: якщо богоборча влада не зупиниться сама, її неминуче зупинить Бог. Тоді представники влади гірко шкодуватимуть про свої діяння, але каятися вже буде пізно.

У Священному Писанні описано безліч подібних випадків – коли Бог терпить нечестиву владу довго, але потім б'є дуже боляче. Особливо красномовно про це свідчить історія єврейської державності.

Наприклад, перший цар Ізраїлю Саул, отримавши від Бога царство, почав порушувати заповіді Божі і дійшов до того, що умертвив 85 священиків (1 Цар. 22, 18). Згодом Саул програв у війні з язичниками і був убитий разом із трьома синами. Йому відрізали голову, а тіло повісили на міській стіні. Царський трон Саула зайняв Давид.

Що було далі? Після правління Соломона, сина Давида, іудейська держава розділилася на дві частини – Північну і Південну. Третя і четверта книги Царств розповідають про те, яку політику і життя проводили правителі цих держав. В залежності від того, як вони ставилися до істинної богоодкровенній релігії і закону, Бог ставився до них і до всього народу. Якщо слідували заповідям Божим, Господь благословляв їх на війні і давав усі блага в мирні часи. Якщо зверталися проти Бога, Він карав їх військовими поразками та усіляким негараздами. Не тому, що Бог «ображається», а тому що Він карає окрему людину і цілий народ заради того, щоб він став на правильний життєвий шлях, сприятливий для нього самого.

Важливо помітити прямий зв'язок між урядом і народом. За поганих царів Бог часто карає і народ. Чому? Тому що царі нерідко відображають гріхи свого народу, а народ часто виявляється гідним свого царя.

Не можна пройти повз історію Ієзавелі, дружини Ізраїльського царя Ахава (IX століття до Р. Х.). Язичниця Ієзавель гнала пророка Іллю і підтримувала лжепророків Ваала. Зрештою вона була викинута з вікна свого палацу, її тіло потоптали коні і розтерзали собаки. Від цариці не залишилося нічого, крім обглоданих черепа, ніг і кистей рук (4 Цар. 9, 30-37).

За поганих царів Бог часто карає і народ. Тому що царі нерідко відображають гріхи свого народу, а народ часто виявляється гідним свого царя.

Якщо оглядати історію іудеїв далі, незайвим буде згадати правління Антіоха IV Епіфана, який начальствував над Єрусалимом у першій половині II ст. до Р. Х. Нечестивий сирійський цар проводив політику насильницької еллінізації євреїв. Він перетворив єрусалимський храм в святилище Зевса і на очах у народу особисто заколов жертовну свиню на його вівтарі. Почалися релігійні переслідування іудеїв, що супроводжувалися публічними стратами і тортурами. Але незабаром цар був убитий (за іншою версією, помер від раптової і нікому невідомої хвороби).

У Новому Завіті згадується Ірод Антипа, правитель Галілеї та Переї. Коли Понтій Пілат прислав до нього заарештованого Христа, Він сміявся над Ним і принижував його (Лк. 23, 6-12). Незабаром Ірод був звинувачений у змові проти імператора, позбувся царства і пішов на заслання, де і помер (за іншою версією, був убитий).

Прокуратора Іудеї Понтія Пілата, який відправив Христа на розп'яття, згодом відсторонили від посади. Згідно з істориком Євсевієм Кесарійським, Пілат був засланий у В'єн в Галлії, де різні біди зрештою змусили його до самогубства.

Біблійна історія ясно свідчить про те, що Бог карає богоборців і гонителів Церкви.

* * *

Бог Біблії – це не тільки Бог-Любов. У Святому Письмі він називає себе Карателем (Єз. 7, 9) і Ревнителем (Вих. 34, 14). «Страшно впасти в руки Бога живаго» (Євр. 10, 31), – попереджає апостол Павло.

Святий Бог ненавидить, коли ображають слабкого, проливають невинну кров, незаконно захоплюють владу, утискають бідного. Про це – всі пророчі книги. Але найбільше правителі дратують Всевишнього, змінюючи істинну віру, подаровану їм від Бога.

Коли моральні гріхи можновладців з'єднуються з духовним блудом – зрадою вірі, – тоді Бог-Любов може перетворитися в Бога-Карателя. Так, Господь довго терпить – але коли він посилає покарання, трусяться небо і земля.

Сьогодні українська влада старанно закликає на всю країну кари Божі. Так-так, на всю країну. Коли приходить час судів Божих, страждати будуть всі. Праведники будуть страждати для ще більшого очищення і прославлення перед Богом, грішники – за свої беззаконня. Але постраждають всі. І покарання Господні на Україну закликають саме ті, хто сьогодні влаштовує захоплення храмів канонічної Церкви.

«Не торкайтеся помазаних Моїх» (Пс. 104, 15), – говорить Господь. Хіба ви не розумієте, як дратуєте Господа – ви, сильні світу цього, і ваші слуги? Ви не здогадуєтеся, що там, де б'ють священиків і їхніх парафіян, де руки розкольників торкаються до святих вівтарів, де людей «причащають» фальшивими таїнствами, де традиційне вітання «Слава Богу» замінюється на «Слава Україні», – там нікому не буде добре! У тому числі і вам, і вашим сім'ям, і вашим нащадкам.

Ніяк не буде добре там, де істина обмовлена, зло називають добром, і добро – злом.

Господь довго терпить – але коли він посилає покарання, трясуться небо і земля.

 

А ви, люди, люди наші! Гей, волелюбні українці, козаки чи як ви там ще себе кличете! Як терпите блюзнірства беззаконників і нехтування святинями? Як дивитеся на знущання над найсвятішим, що є в житті народу, – православною вірою? Грізним дамокловим мечем нависають над Україною беззаконня, які ненавидить праведний Бог, але часом байдуже ковтають жителі колись традиційно православної країни. Тієї країни, яка поступово звикає до гріхів, що кричать до Неба про помсту.

Ох, боляче буде бити Господь – і тих, хто бере участь у беззаконні, і тих, хто байдуже спостерігає. Так боляче, що хтось із кров'ю виблює свої злочини проти святинь і марно благатиме про прощення. Так, марно – тому що є речі, в яких каятися буває пізно. «Тому так промовляє Господь: Ось Я лихо на них наведу, що вийти із нього не зможуть, і кликати будуть до Мене, але не почую Я їх!» (Єр. 11, 11), – попереджає пророк про те, як це може бути.

Живий Господь, Який підрахує кожну сльозу і зітхання Своїх дітей. І чим більше страждають зараз вони, ці літні жінки і люди похилого віку, яких б'ють і ображають здорові молоді чоловіки прямо біля їхніх храмів, – тим більше відгукнеться вам, неповажні мери, голови сільрад і райдержадміністрацій та інші чиновники, які допомагають сьогодні церковним рейдерам.

Ви просто не розумієте, з Ким маєте справу. Ви не знаєте, який Покровитель у тих бабульок, які своїми тремтячими руками хрестяться на купольний хрест храму, відібраного вами. Ви просто Біблії не читали, нешановні. Тому й не знаєте, що таке гнів Божий.

Але ви дізнаєтеся. Обов'язково дізнаєтеся! Якщо тільки вчасно не зупинитеся…

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також