«Слово Предстоятеля»: Чесноту милосердя знищує страх і відчай

27 Червня 2020 15:15
122
Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua Блаженніший Митрополит Онуфрій. Фото: news.church.ua

У черговому випуску нового циклу програми «Слово Предстоятеля», присвяченого християнським чеснотам, Блаженніший Митрополит Онуфрій розповів про милосердя.

Заповідь про милосердя – це найсильніша заповідь, яка знищує в людині відчай і забирає в неї страх. Про це Предстоятель УПЦ Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій розповів у 61-му випуску програми «Слово Предстоятеля», який вийшов в ефірі телеканалу «Інтер» 27 червня 2020 року.

Архіпастир зазначив, що сьогодні через ситуацію з коронавірусом люди часто впадають у відчай, задаючись питанням, за що Господь попускає таку хворобу.

«Господь всякі випробування попускає нам за наші гріхи, за те, що ми ненавидимо один одного, за те, що ми крадемо один в одного, грабуємо один одного, за те, що ми нищимо один одного, за те, що ми робимо такі справи, про які нам навіть соромно говорити», – нагадав Його Блаженство.

За його словами, перенести випробування людині допомагає життя за Божественними законами, які дають людині силу «будь-які випробування, спокуси і переносити труднощі достойно, не впадаючи ні в страх, ні в відчай».

«Найсильніша заповідь Божа, яка нищить відчай в людині, яка віднімає у неї страх, – це заповідь про милосердя», – підкреслив Блаженніший Онуфрій.

Предстоятель розповів життєву історію про те, як милосердя до бідної і стражденної людині пом'якшило душевну жорстокість іншої – сина багатих промисловців, який, покинувши отчий дім, почав вести розпусне життя. Коли душа юнака стала наповнюватися сумом і болем, він намагався ще більше догоджати своїм плотським пристрастям, але йому ставало все гірше. Врешті-решт він вирішив застрелитися, але перед цим відправитися в банк, щоб дати останні розпорядження щодо свого маєтку.

«Коли він вийшов з дому і сідав у карету, то до нього підійшла бідна виснажена жінка, в обдертому одязі, з маленькою дитиною на руках, – продовжив розповідь Блаженніший. – Вона підняла свої очі, повні скорботи, і простягнула до нього руку. І він пожалів її, він дав їй усе, що було в кишені. Сів у карету, а ці її очі, повні смутку, болю, не виходили з його голови... В його душі від співчуття, яке він виявив до цієї жінки, немов розірвалися холодні кайдани, які стискали душу і не давали жити... І він вже їхав не в банк, а шукав церкву... Він підійшов до образу Божої Матері, йому прийшла думка, що він ображає Бога своїм життям, на очах з'явилися чоловічі сльози. Він виплакався перед Богом в усвідомленні своїх гріхів. Вийшов з церкви він іншою людиною».

Приїхавши додому, юнак виписав для цієї бідної жінки чеки, щоб їй вистачило на все життя, жінка в сльозах дякувала йому, а йому стало легше на душі від того, що допоміг людині зберегти життя. Після цього юнак раптово кинув все, поїхав на Святу Гору Афон, побудував там величний храм у Свято-Андріївському скиту, допомагав монастирям, пустельникам, бідним людям і відійшов до Господа в сані схимонаха. Тепер прочани на Афоні моляться за його душу, зазначив Предстоятель УПЦ.

«Можливо, ми не зможемо відчути співчуття до бідної людини, до страждалої людини, але ми повинні змушувати себе бути уважними до таких людей, допомагати, а якщо не можемо допомогти, то хоча б пожаліти, помолитися за них. І це вже буде справою милосердя, це буде пом'якшувати нашу душу і наповнювати тією Божою силою, яка допомагає нам все земне випробування переносити з достоїнством», – підсумував Блаженніший Митрополит Онуфрій.

Нагадаємо, до Дня ангела Блаженнішого Митрополита Онуфрія СПЖ опублікувала 22 цитати з проповідей Предстоятеля про віру, любов, смирення, патріотизм і коронавірус.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також