Праведний Іосиф Обручник: непримітний і великий святий

08 Сiчня 2020 11:48
545
Гвідо Рені. Святий Іосиф с немовлям Ісусом. 1620-і рр. Фрагмент. Фото: ru.wikipedia.org Гвідо Рені. Святий Іосиф с немовлям Ісусом. 1620-і рр. Фрагмент. Фото: ru.wikipedia.org

8 січня, наступного дня після Різдва Христового, Церква святкує пам'ять праведного Іосифа Обручника. Як незаслужено мало ми пам'ятаємо про цього святого.

Говорячи про Різдво, ми обов'язково згадуємо ясла, вертеп, ангелів, пастухів, волхвів і навіть звірячого Ірода, а названий батько Христа майже завжди скромно стоїть осторонь, позбавлений нашої уваги.

Про святого Іосифа нам відомо до образливого мало, хоча в житті Богородиці і Немовляти Ісуса він грав далеко не останню роль.

Євангелія і Передання повідомляють нам про праведника лише деякі мізерні відомості. Так, ми знаємо, що він походив з роду царя Давида, але був небагатий. Володів ремеслом теслі, чому і навчив прийомного Сина. Від першого шлюбу у праведного Йосифа було шестеро дітей: чотири сини і дві дочки.

Праведний Іосиф Обручник: непримітний і великий святий фото 1
Святий Іосиф Обручник. Фото: поисков.рф

Коли йому заручили Діву Марію, старцю вже було 80 років (тому він і називається Обручником). Дівчинка виховувалася при Єрусалимському храмі, але після досягнення шлюбного віку вже не могла за законом там перебувати. Тому священики знайшли благочестивого чоловіка похилого віку, який би номінально взяв Дівчину в дружини і оберігав Її. Уже з цього факту видно, що святий Іосиф не був випадковою людиною в євангельській історії. Його святість полягає не у формальній причетності до Боговтілення, але навпаки, він мав честь бути учасником цієї події саме завдяки своєму праведному життю.

В Євангелії від Матфія розповідається, що Іосиф, дізнавшись про вагітність Пресвятої Діви, хотів Її таємно відпустити (Мф. 1: 18-19). У цій фразі міститься більше, ніж здається на перший погляд. Згідно із законом за перелюбство покладалася смерть через побиття камінням.

Праведний Іосиф Обручник: непримітний і великий святий фото 2
Явлення ангела праведному Іосифу. Мозаїка. Фото: поисков.рф

Святий Іосиф був праведною людиною, що в старозавітному розумінні означає неухильне дотримання всіх заповідей і приписів. Але Обручник пожалів грішну (як він думає) Марію і вчиняє не по закону, але підноситься над ним. Він, перебуваючи в Старому Завіті, вже мислить і діє по-новозавітному. «Милості хочу, а не жертви» (Ос. 6: 6), – прорікає колись пророк Осія. І згодом Христос процитує його, коли буде відповідати на претензії фарисеїв з приводу занадто близького і частого спілкування з грішниками: «Ідіть, і навчіться, що означає: Милості хочу, а не жертви Бо Я не прийшов звати праведних, але грішників до покаяння» (Мф. 9:13).

Характерним є і саме дієслово «відпустити». Не вигнати з дому, а саме відпустити. В діях праведного старця не видно ні гніву, ні осуду, тільки тиха скорбота про підозрюваний гріх. Мабуть, тому і Ангел, що з'явився Іосифу уві сні, не дорікає йому, а вмовляє, кажучи: «Не бійся прийняти Марію, дружину свою, бо зачате в ній то від Духа Святого» (Мф. 1:20).

Святому Обручнику відкривається, що Дитина, якого Пресвята Діва носить під серцем, – довгоочікуваний обіцяний Месія, Спаситель роду людського. Хтозна, якби реакція старця на «проступок» Марії була іншою, мав би він якийсь стосунок до євангельських подій у подальшому?

Праведний Іосиф Обручник: непримітний і великий святий фото 3
Втеча в Єгипет. Ікона. Фрагмент. Фото: nasledie-college.ru

Але ми бачимо, що він приймає Діву Марію і піклується про неї і Богонемовля. До речі, саме Іосиф нарікає Йому ім'я Ісус. На сторінках Євангелія святий Обручник весь час супроводжує Діву з Немовлям Христом тихою тінню: і в Різдві, і при поклоніння волхвів, і у втечі в Єгипет від збожеволілого Ірода. Він разом з Божою Матір'ю приходить в Єрусалимський храм, присутній при Стрітенні Дитяти з Симеоном Богоприїмцем, який за переказами був тим самим перекладачем, який засумнівався у тому, що Діва може народити.

Останньою подією, у якій фігурує праведний Іосиф, стала згадувана в Євангелії від Луки подорож до Єрусалиму на Пасху. Тоді дванадцятирічний Ісус не повернувся з родичами додому в Назарет, а залишився у храмі. Саме там Христос говорить вперше про Свого істинного Отця: «Хіба ви не знали, що повинно Мені бути в тому, що належить Моєму Отцеві?» (Лк. 2:49). Проте Він підкоряється Своїм земним батькам і живе у них в слухняності.

По крихтах, які ми можемо витягти зі Священного Писання і Передання, очевидно, що святість Іосифа Обручника не підлягає ніякому сумніву.

Після цього епізоду святий Іосиф на сторінках Нового Завіту вже не зустрічається. Очевидно, що до моменту виходу Ісуса Христа на проповідь старець вже спочив. Переказ свідчить, що він помер у віці близько ста років.

В один день з Іосифом Обручником святкується пам'ять і його рідного сина – Якова, який супроводжував Святу Родину у їх втечі в Єгипет. Апостол Яків, брат Господній, був першим предстоятелем Єрусалимської церкви. Його, як людину високого духовного життя, поважали і шанували не тільки перші християни, але навіть іудеї. Святому Якову належить авторство першої літургії. На її основі створена літургія святителя Іоанна Златоуста, за якою ми з вами молимося і зараз, дві тисячі років потому. Апостол Яків був праведником і видатною особистістю, що також характеризує його батька тільки з найпозитивнішого боку. Щоб виховати такого сина, потрібно самому володіти неабиякими якостями.

Праведний Іосиф Обручник: непримітний і великий святий фото 4
Праця Святого Сімейства. Ікона. Фото: ru.wikipedia.org

По крихтах, які ми можемо витягти зі Священного Писання і Передання, очевидно, що святість Іосифа Обручника не підлягає ніякому сумніву. І, мабуть, саме тому про нього нам відомо так мало. Старець повністю бере під свою опіку Діву Марію і Дитятка Ісуса, а коли Син стає досить дорослим, тихо і непомітно йде. Все для нього настільки природно і само собою зрозуміле, що його подвиг залишається для оточуючих непомітним.

Іосиф в Біблії в основному удостоюється лише згадки побіжно. Про земне життя Божої Матері нам відкрито не набагато більше, хоча про найвеличнішу з людей, Тієї, що є Честнійшою Херувимів і Кращої без порівняння Серафимів, здавалося б повинно бути відомо все до найдрібніших подробиць. Однак і Вона, подібно своєму чоловікові, не випинає себе і не живе напоказ.

Святість тиха і непомітна, тому що шум і суєта заважають і відволікають від Бога.

Як це не схоже на нашу з вами сучасність. Ми хвалимося дріб'язковими речами, носимося зі своєю національністю, пишаємося навіть хворобами і неміччю. У всьому шукаємо привід для того, щоб виділитися, не бути як інші. Завалюємо соцмережі десятками і сотнями фотографій. Ми наполегливо повідомляємо світ, що ми є, ми тут, вимагаючи звернути на нас увагу! Проте справді великі люди роблять виключно дивовижні речі з таким смиренням, що якби їх почали хвалити, вони здивувалися.

Святість тиха і непомітна, тому що шум і суєта заважають і відволікають від Бога. А той, хто пізнав Господа, ніколи не проміняє свою внутрішню тишу ні на який глянець і суспільне визнання.

Нехай дарує нам Господь молитвами святого Іосифа Обручника знайти шлях до того єдино істинного визнанням, настільки відмінного від прийнятого у нашому сверхмедійному селф-світі.

Святий праведний Іосифе Обручнику, моли Бога про нас!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також