Марфо-Маріїнська обитель у Києві: головне, щоб люди прийшли до Бога

03 Липня 2018 17:29
3
Создание Марфо-Мариинской обители милосердия в Киеве началось в первые дни марта по благословению Блаженнейшего Митрополита Онуфрия Создание Марфо-Мариинской обители милосердия в Киеве началось в первые дни марта по благословению Блаженнейшего Митрополита Онуфрия

Зустріч з кожною людиною у місіонерському спілкуванні завжди унікальна. По суті, це шанс торкнутися душі ближнього і розбудити її.

Чотири місяці в Києві діє Марфо-Маріїнська обитель, створена з благословення Блаженнішого митрополита Онуфрія. Жінки в білих одежах і апостольниках, на яких вишита Хризма – переможний хрест царя Костянтина, виходять на вулиці міста, відвідують парки і сквери, їздять в метро і наземному громадському транспорті, щоб розмовляти з людьми і пробуджувати в них віру в Бога, нагадати про Православ'я і спонукати їх прийти в лоно канонічної Української Православної Церкви.

/mediafiles/images/image(332).jpeg

/mediafiles/images/image(321).jpeg

Духівника обителі Предстоятель призначив протоієрея Іоанна Горіа – настоятеля храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» в Одесі, де Марфо-Маріїнська обитель успішно діє з 2014 року. І всі ці місяці одеські сестри милосердя майже щотижня приїжджають в столицю, щоб допомогти киянкам, що вступили в обитель, навчитися проповідувати слово Боже. Величезну турботу про послух у Києві взяла на себе матушка Світлана Горіа, стараннями якої в Марфо-Маріїнської обителі присутні душевність, відповідальне ставлення до місіонерської роботи, дисципліна і хороший тон у всіх його проявах.  

«Поки у нас є такий Предстоятель, нам нічого не страшно»

День Ангела Блаженнішого митрополита Онуфрія став особливим святом для Марфо-Маріїнської обителі, що знаходиться під його духовним керівництвом. Одеське сестринство майже в повному складі приїхала в Києво-Печерську лавру, щоб разом з київськими сестрами милосердя привітати Предстоятеля Церкви з його тезоименитством. На Божественній літургії в Успенському соборі Лаври всі сестри причастилися Святих Христових Тайн, привітали Блаженнішого і отримали його благословення, а для київських сестер матушка Світлана приготувала і духовні подарунки – молитвослови, журнали і книги.

/mediafiles/images/image(322).jpeg

– Наші сестри були з дороги, і з 8 ранку до 12 стояли на богослужінні, що досить важко, але ніхто не відчув тяжкості – Сам Господь подає сили і зміцнює людину. Навпаки, всі вийшли одухотворені і окрилені, бо благодать просочила душу кожної людини, – каже матушка Світлана Горіа, – Неможливо було не радіти – така благодатна служба, так святково, неймовірно урочисто і красиво все було.

Особливо радувало величезна кількість людей, які прийшли привітати Предстоятеля, та їх зворушлива любов до нього. Хтось приносив величезні букети квітів і корзини з фруктами, інші – зовсім маленькі букети, або, як одна бабуся – маленьке відерце з ягодами: кожен дарував від серця, щоб хоч якось висловити свою любов. Проповідь Блаженнішого митрополита Онуфрія, його простота і скромність глибоко схвилювали сестер милосердя, як і всіх, хто був у цей час в Успенському соборі.

– Поки у нас є такий Предстоятель, нам нічого не страшно. Господь нам такого молитовника послав! – каже матушка Світлана. – Шкода, що дуже багато людей не знають і не розуміють цього, не чують його проповіді. Ті проповіді, що говорив Блаженніший у неділю на всеношної і в понеділок на Літургії, я розіслала всім своїм знайомим через Вайбер і написала: «Знайдіть час – послухайте». Тому що Блаженніший Онуфрій говорить настільки просто і мудро, що його слова доходять до глибини серця і не можуть не торкнутися будь-якої людини. Якби люди, що постійно сидять в інтернеті, хоча б час від часу слухали по неділях його проповіді YouTube, в їх душах б багато чого змінилося, і вони потягнулися б у храм.

«Ми повинні долучати людей до Церкви»

Після Літургії сестри Марфо-Маріїнської обителі пішли на послух в парк Слави поруч з Києво-Печерською лаврою. На озброєнні сестер – іконки Спасителя і Богородиці, і натільні хрестики, щоб дарувати їх усім бажаючим.

/mediafiles/images/image(323).jpeg

/mediafiles/images/image(324).jpeg

– Було таке радісне настрій, що хотілося простору: хотілося поділитися цією радістю – посміхатися, подарувати, привітати. І люди також радісно реагували на нас, – розповідає старша сестра Марфо-Маріїнської обителі в Одесі Наталія Гербова. – Парк Слави нам дуже сподобався – там завжди багато гуляють і екскурсантів, і це абсолютно різні люди. У Маріїнському парку весь час гуляють, приблизно одні і ті ж матусі, і на Русанівській набережній, загалом-то, постійний склад. А в парк Слави приходять і екскурсії з дітками, і школярі, і молодь, тому ми охоплюємо великий, і саме молодий, контингент. Навіть іноземці там гуляють. Минулого разу ми зустріли китайців з хрестиками на грудях – змогли якось поговорити англійською, усміхнулася. Згадали, що в Київське сестринство входить і фахівець з китайської мови, Таня Хоменко, шкода, що тоді її не було з нами. А ще зрозуміли, що і англійська нам треба трохи підучити. Якось підійшов до нас католик, сам попросив хрестик і відразу ж одягнув на себе.

/mediafiles/images/image(326).jpeg

/mediafiles/images/image(327).jpeg

– У багатьох уявлення, що сестра милосердя повинна доглядати за хворими. Але сьогодні наш послух розглядається саме як місіонерство – прагнемо залучати людей до Церкви, – розповідає матушка Світлана. – І не просто роздаємо хрестики та іконки – ми розмовляємо з людьми. Нещодавно чоловік, який працює в держорганах, поговоривши з нашою сестрою, пообіцяв їй, що обов'язково піде в храм, сповідатися і причаститися – настільки вона змогла розташувати його, зачепити душу і пояснити, навіщо йому це необхідно.

/mediafiles/images/image(328).jpeg

/mediafiles/images/image(329).jpeg

Жінки з православного сестринства були вражені, коли побачили в парку, де гуляють мами з дітками, що серед 30 дітей тільки в одного малюка виявився натільний хрестик.

 – Це дуже сумно і страшно. Як наше суспільство може бути благополучним, якщо люди живуть без Бога?! Тому нам, православним, потрібно терміново щось робити, – каже матушка Світлана. – Ми повинні виховувати суспільство, щоб дітки воцерковлялись через батьків, адже малюки самі не можуть прийти в храм. Є багато жінок, у яких вже виросли діти, може, не у всіх є онуки, або вони живуть далеко, і ці жінки не знають, куди себе подіти. Але якщо вони православні, то можуть ходити і воцерковлять людей і чужих онуків.  І це буде велика справа. Ми не можемо просто замкнутися у себе вдома і тільки ходити в храм і молитися. А іншим людям, суспільству що хорошого робимо?! А адже місіонерство – справа для спасіння своєї душі. Господь запитає кожного, що він зробив у цьому світі, чим займався. Але про те, що віра без справ мертва, багато хто забуває.

«Це проект, який ми чекали»

Марфо-Маріїнська обитель в Києві міцніє день від дня. Жінок, охочих долучитися до сестричеству, приходить багато, проте не всі вони готові до безкорисливого служіння ближнім. Тому, незважаючи на серйозну перспективу проекту, поки що акцент робиться не на кількості сестер, а на їх здатності нести послух місіонерства. Основа сестринства сформована, а далі Господь ще пошле жінок міцних духом і милосердних.

– Коли прийшли перші дівчата, ми на них дуже розраховували, але вони і пішли дуже швидко, – розповідає старша сестра Наталя. – Так само було і з Одеським сестринством спочатку.  У них був психологічний бар'єр, щоб підходити до людей на вулиці і розмовляти з ними – знайомі побачать, незручно і т. п.. Деякі потім сказали, що в лікарні будуть ходити обов'язково. Ми в Одесі відвідуємо хворих у лікарнях, запрошуємо священиків для сповіді і причастя, в Києві це теж планується в найближчому майбутньому. А є сестри, які відразу легко увійшли, і їм сестринство підійшло по духу. Вони так і сказали: «Це проект, який ми чекали».

Як розповіла Наталія Гербова, перед тим, як йти на послух, одеські сестри для київських проводять, свого роду, майстер-клас. Розповідають, що спілкування має бути дуже доброзичливим, що не можна вступати в дискусії – люди і так втомилися.

/mediafiles/images/image(330).jpeg

– Як-то в тролейбусі сестра розмовляла з бабусею, а жінка поруч запитує: «Скажіть, а кому помолитися, щоб покарали тих, хто зайшов до мене під виглядом співробітників жеку, і забрав всю мою пенсію і заощадження?». Жінка не розуміє, що їй робити – грошей немає, зловмисники не знайдені. Наша сестричка їй каже: «А ви помоліться, щоб Господь зарахував це вам як милостиню». І жінка аж видихнула – їй стало легше. Тому що тут вже нічого не зробиш – треба відпустити це і Богу помолитися.  

«Вони ніби виринають з глибини»

Зустріч з кожною людиною у місіонерському спілкуванні завжди унікальна. По суті, це шанс торкнутися душі ближнього і розбудити її. Зрозуміло, що розмова може і не скластися, що стіна упереджень виявиться непереборної. Але найчастіше люди відгукуються, включають свою увагу, а далі – як Господь управить. Сестра Наталя розповідає про різних дивовижних випадках:

– ранком Їдемо в Києво-Печерську лавру, заходимо у вагон метро, а там – в абсолютній більшості, тільки молоді хлопці від 20 до 28 років. Я відразу подумала: «Ну все! Тут у нас ніхто ні ікони, ні хрестики не візьме». Тому що молоді хлопці вкрай рідко беруть – більше жінки відгукуються. Хотіла навіть перейти в інший вагон, а потім вирішила: раз зайшли сюди, то скільки роздамо, стільки і буде. Ми обійшли весь вагон і практично всі хлопці взяли у нас іконки. Озирнулася, а всі вони іконки перевернули і читають молитву – тобто молиться весь вагон! Ці хлопці читають і навіть ще не розуміють, що вони моляться. В метро, під землею – молитва. Це ж простір перетвориться! 

/mediafiles/images/image(325).jpeg

– Звичайно, в лікарні треба ходити, – продовжує Наталія. – Там люди важкі, страждають, їх треба обов'язково причащати. Але молодь, хлопці ось ці – вони взагалі нічого не знають про Бога і Церкви. Іноді навіть самі зупиняються і просять іконочку. А коли питаєш: «Ви хрещений, православний?», вони ніби виринають з глибини. Згадують: «Так, начебто так – бабуся хрестила». Тобто, це те питання, яке перед ними ніхто не ставив.

– Мета створення сестринства – місіонерство, апостольське служіння жінок-мироносиць, – каже духівник Марфо-Маріїнської обителі, настоятель одеського храму ікони Божої Матері «Всіх скорботних радість» протоієрей Іоанн Горіа. – І для нас велика радість, коли люди йдуть у храм з покаянням. Найголовніше, що люди зайшли в храм і очистили свою душу перед Господом Ісусом Христом. Вони повернулися в Отчий Дім – туди, де приймали Таїнство Хрещення.

Марина Богданова

Фото надані Марфо-Маріїнської обителлю

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також