​​​​​​​Як можна допомогти самогубцеві?

19 Липня 2019 20:50
117
Фото: redbubble.com Фото: redbubble.com

Мій чоловік повісився. Поховали, не відспівуючи. Мені пояснили, що його душу вже не спасти. Що я можу зробити, щоб хоч якось полегшити його страждання там?

Світлана Савельєва

Відповідає протоієрей Ігор Рябко:

- Поки стоїть світ і йде час, доля будь-кого з покійних, які перебувають в пекельних обителях, не є остаточною і безповоротною. Інакше навіщо б Церква молилася уклінно за «іже у пеклі держимих – иже во аде держимых», як це ми чуємо в день Святої Трійці.

Якщо на землі залишилися люди, сповнені віри і побожної відваги до Бога, то за їхніми молитвами може бути змінена доля і тих, хто потрапив в найглибші глибини пекла. Ми з'єднані з нашими покійними комунікаціями любові і пам'яті. Завдяки цьому зв'язку ми можемо і повинні наповнити те, про що ті не піклувалися протягом свого земного життя.

За церковною традицією, за людей, які були не хрещені або пішли з цього життя з власної волі, повинно подавати, по можливості, щедру милостиню і творити будь-які добрі справи, благаючи Бога про те, щоб Він прийняв їх з ваших рук замість людей, в пам'ять яких ви це робите. З благословення можна також зі смиренням читати і коротку домашню молитву. Але все це повинно робитися з довгою і упертою наполегливістю: не день, не два, а, можливо, багато років.

Бог милостивий і не хоче смерті грішника. Тому посмертна доля наших близьких багато в чому залежить також і від нашої віри, молитви і любові.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також