Священний Кінот Афону: Карантин не повинен обмежувати право на Причастя

13 Травня 2020 19:40
90
Священний Кінот Афону. Фото: romfea.gr Священний Кінот Афону. Фото: romfea.gr

Священний Кінот Афону вважає, що коронавірусний карантин не повинен обмежувати свободу проведення богослужінь та право вірян брати участь у таїнствах Церкви.

12 травня 2020 року Священний Кінот Святої Гори Афон виступив із заявою у зв'язку з обмеженнями богослужінь в умовах карантину через коронавірус. Текст заяви публікує «Romfea».

Автори документа висловлюють жаль у зв'язку з публічними заявами про те, що слід уникати Святого Причастя, і підкреслюють, що таїнство Причастя є «джерелом спасіння, надії, світла і участі в житті Господа, і ні в якому разі не може стати причиною передачі інфекційних захворювань або будь-якого іншого зла. Про це споконвіку свідчить досвід і вчення нашої Церкви, в це ми твердо віримо як християни і вірні члени Тіла Христового. Церква, як у минулому, так і нині, дає вічні блага, Кров і Тіло Христові, за допомогою яких ми можемо з'єднатися з розп'ятим і воскреслим Христом, перемагаючи смерть».

У документі пояснюється, що «це велике Таїнство Православної Церкви абсолютно необхідне для духовного життя, а тому віряни ні в якому разі не повинні позбавлятися Причастя Святих Таїн».

Священний Кінот зазначає, що не заперечує проти прийняття заходів із захисту від коронавірусу, «однак ні в якому разі не слід пов'язувати цю пандемію і зусилля, спрямовані на її подолання, з можливістю вірян брати участь у святих таїнствах Православної Церкви, оскільки в результаті відбувається обмеження свободи віросповідання та проведення християнських богослужінь».

«У нинішніх складних обставинах під час пандемії нам ще більше, ніж раніше, личить шукати прихистку в Бога, застосовувати ті рятівні засоби, які дарує нам Церква, закликати Божественну допомогу і клопотання Святих різними способами, відомими в багатовіковому досвіді Церкви: звершувати хресні ходи з винесенням святих ікон і чесних мощей, читати особливі молитви і робити особливі богослужіння з цієї нагоди.

Час випробування підійде до кінця, поступово будуть скасовані обмежувальні заходи, але нехай це випробування, яке попустив Господь за наші гріхи, стане приводом для щирого покаяння і повернення до євангельського вчення про Воскреслого Господа. Христос – це надія не тільки для кожної людини окремо, але й для всього нашого світу; це Той, Хто виганяє будь-яку боязнь, будь-який страх, тому що Він – Переможець смерті», – йдеться в заяві.

На Афоні закликали віруючих «з'єднатися з Господом у покаянні, любові, милосерді, поблажливості до слабостей наших ближніх, в терпінні, і непохитній вірі».

Як повідомляла СПЖ, на Афон почнуть пускати людей, однак масове паломництво, як і раніше, заборонено, питання про відвідування чернечої республіки паломниками визначать до 17 травня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також