До Києва прибула чудотворна ікона Божої Матері «Страсна»

09 Грудня 2019 22:04
430
До Києва прибула чудотворна ікона Божої Матері «Страсна». Фото: СПЖ До Києва прибула чудотворна ікона Божої Матері «Страсна». Фото: СПЖ

Чудотворна ікона Пресвятої Богородиці «Страсна» прибула з села Отченашівка в столичний храм на честь преподобного Феодора Освяченого.

9 грудня 2019 року з благословення Митрополита Київського і всієї України Блаженнішого Онуфрія зі Свято-Покровського храму села Отченашівка Могилів-Подільської єпархії УПЦ в столичний храм на честь преподобного Феодора Освяченого привезли чудотворну ікону Пресвятої Богородиці «Страсна», повідомляє кореспондент СПЖ.

Шанований образ отримав свою назву через зображених поруч із ликом Богородиці двох ангелів, що тримають у руках знаряддя страстей Христових: один ангел зображений з хрестом, інший – з губкою і списом.

Парафіяни храму, священнослужителі, братія церкви й паломники з благоговінням очікували ікону. Під передзвін церковних дзвонів образ Божої Матері внесли в храм і встановили на найвиднішому місці, а миряни тим часом послухали про чудотворний образ із вуст матінки Тетяни.

 «Ось уже рік, як я, з благословення настоятеля Свято-Покровського храму отця Іоанна, супроводжую ікону в її частих поїздках, – розповіла жінка. – За цей час відвідали дуже багато храмів і монастирів у Києві, а також у Київській та Хмельницькій областях. Образ завжди зустрічають дуже тепло, зі сльозами, з піснеспівами, з молитвами. І Матір Божа робить чудеса.

Я вам стільки можу розповісти…навіть за останній час. Були ми в храмі Різдва Христового на Оболоні…жінка одна прийшла, інвалід з дитинства, травма хребта, 50 років без болю не лягала, не вставала, не сідала…постояла на молебні один раз і коли вона йшла з молебню, відчула нездужання, я все це бачила, пішла додому, а вранці не прийшла – прибігла, і мало не кричить: "Матінко, чудо сталося, Матір Божа мене зцілила, тому що я вперше за багато років піднялася з ліжка без болю, у мене просто перестав боліти хребет".

Потім у церкві на Лісовому кладовищі у отця Андрія ми були. Жінка прийшла на молебень, у неї була на руці екзема, постояла годину на молитві і екзема пропала. Стільки було емоцій! Та ви подивіться скільки подяк від людей отримала ікона за різні чудеса і зцілення по Божій милості, дуже багато, є навіть панагія і золотий хрест… тут під кіотом далеко не всі подарунки…Цей Образ Діви Марії дарує позбавлення від різних недуг тілесних і духовних, дає надію, силу духу та зміцнює віру, – розповіла матінка Тетяна. – Щоб звернутися до Заступниці за допомогою, потрібно тільки відкрити своє серце і щиро молитися».

За словами матушки, на звороті ікони є напис, який свідчить, що ікона написана в 1903 році спеціально для сільського храму Отченашівки, для віруючого народу: «Ця ікона писана і освячена на Святій Горі Афонській в руському монастирі святого Великомученика і цілителя Пантелеймона, від якого і надіслана для церкви села Отченашівка у благословення Христолюбивим жителям у благодатну допомогу, покров і заступництво всім, хто з вірою і любов'ю вдаються до Всеблагої владичиці світу й зворушливо моляться до Неї перед пречистим Її образом».

Продовженням свята став молебень із акафістом, який очолив настоятель храму на честь преподобного Феодора Освяченого протоієрей Петро Семащук. Батюшці співслужили священики храму. Після богослужіння парафіяни й паломники прикладалися до чудотворного лику, підносячи молитви до Пречистої. А журналіст СПЖ запросив для коментаря отця Петра.

«Ми дуже раді, що чудотворна ікона Божої Матері "Страсна" прибула в наш храм, – розповів священик. – І це воістину велике свято для всіх нас. Іменується цей образ "Страсна", тому що це прообраз наших людських пристрастей, у перекладі "пристрасть" – це "страждання". Всіх нас, як правило, часто в цьому житті наздоганяють певні біди, і Пресвята Божа Матір є першою помічницею. Вона захищає нас від цих бід і страждань, бере на себе все це і є певним духовним мостом, що з'єднує Бога і людину, що з'єднує землю і небо. Це Заступниця роду християнського, яка вихваляється Церквою. Ми ревно молимося, щоб Богородиця допомогла нам у справі будівництва нашого великого храму, він же історично називається "київським Єрусалимом". Ікона пробуде у нас до 6 січня наступного року включно. Щодня перед цим чудотворним образом будуть відбуватися молебні з акафістом».

Ікона Божої Матері «Страсна» написана на прохання дружини відомого дворянина П. Н. Балашова в монастирі Пантелеймона на Святій Горі Афон для храму села Отченашівка Вінницької області. Коли робота з написання ікони Богородиці була виконана, староста храму відправився на Афон і доставив святий образ у Свято-Покровський храм. Образ Богоматері був у цьому храмі, за свідченням жителів села, до Жовтневої революції 1917 року. Після революції храм закрили й з нього винесли всі святині, в тому числі й ікону Божої Матері «Страсна». Ікона чудом вціліла й збереглася на горищі будинку читця Свято-Покровського храму Івана Васильовича Гереги. Під час Великої Вітчизняної війни храм відкрився, але після звільнення радянськими військами Вінницької області від німців храм повторно закрили. Ікону і всі святині, що перебували в храмі, завантажили на віз і вивезли в Різдво-Богородичну степанівську церкву. У 1990 році Свято-Покровський храм був знову відкритий. До церкви повернули всі святині, в тому числі й ікону Божої Матері «Страсна». Перед образом Богоматері постійно відбувалися молебні, акафісти й гарячі молитви віруючих людей. Через деякий час ікона стала мироточити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також