Предстоятель УПЦ: Святе Письмо пояснює заповіді любові до Бога і до людини

17 Жовтня 2016 13:54
574
Предстоятель УПЦ: Святе Письмо пояснює заповіді любові до Бога і до людини
Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Онуфрій свою недільну проповідь 16 жовтня в Києво-Печерській Лаврі присвятив темі Євангельської любові. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ.

«Сьогодні, дорогі браття і сестри, у Святому Євангелії наводяться слова Спасителя, в яких Господь навчає нас того, чим є любов до ближнього, розкриває суть цієї любові, а також окреслює її межі», – сказав Блаженніший Митрополит Онуфрій.

«Святе Письмо – це Книга, яка пояснює дві заповіді: заповідь любові до Бога (людина повинна любити Бога всім серцем, і всією душею, і всією силою, і всім розумінням) і заповідь любові до людини (людина повинна любити ближнього, як самого себе). У Біблії ці заповіді розкриваються за допомогою історичних прикладів, притч, повчань, пророцтв».

Блаженніший владика нагадав слова недільного Євангелія, в яких Господь про суть любові до ближнього Говорить так: як хочете, щоб з вами поступали люди, так і ви чиніть з ними.

Митрополит Онуфрій навів слова Спасителя, якими він пояснює, що користі, якщо любите люблячих вас, яка вам за те вдячність? бо і грішники люблять тих, хто їх любить. І якщо робите добро тим, що вам чинить добро, яка вам за те вдячність? бо і грішники те саме роблять. І якщо борг даєте тим, від яких сподіваєтесь отримати, яка вам за те вдячність? бо і грішники позичають грішникам, щоб отримати стільки ж.

А межі любові, за словами Архіпастиря, Господь визначає наступним чином: «Але ви любіть ворогів ваших, благотворіть, і позичайте, не чекаючи нічого; і буде вам нагорода велика, і будете синами Всевишнього; бо Він добрий і до невдячних і злих. І підсумовує це повчання словами: будьте ж милосердні, як і Отець ваш милосердний».

Митрополит Онуфрій за допомогою низки прикладів розповів, як людині діяти, виходячи з суті християнської любові.

«У житті буває багато скрутних обставин, в яких ми не розуміємо і не знаємо, що нам робити, як вчинити, – сказав він. – Якщо хтось позичив гроші і не хоче повернути, ми міркуємо – звернутися в поліцію або можливо інших заходів вжити. Але потрібно поставити себе на місце того, хто нам винен. І подивитися, як би ми хотіли, щоб з нами вчинили в схожій ситуації,  так і ми повинні вчинити зі своїм ближнім».

Його Блаженство також застеріг від таких вчинків, які могли б бути неприємними, якби відбувалися по відношенню до нас самих.

«Якщо хлопець відбив дівчину в іншого хлопця або чоловіка, або схилив до беззаконня, то будь-якій людині буде неприємно, що з ним так вчинили. Якщо ми не хочемо, щоб з нами таке сталося, ми не повинні так чинити й  щодо інших. Таким чином, людина може визначати правила або вимоги християнської любові», – підкреслив він.

Крім цього Предстоятель зазначив, що християнська любов передбачає жертовність.

«Якщо ми подивимося на вчинки християнської любові, то ми побачимо, що в кожному з них є жертовність, – сказав він. – Якщо, наприклад, хлопець любить дівчину, то він готовий їй квіти купувати і прощати все, але така плотська любов поширюється на небагатьох людей – на батьків, на ще одну особу. А божественна любов поширюється на всіх».

Блаженніший Митрополит Онуфрій нагадав, що Христос закликає нас любити «не тільки тих, хто нам благодіє, хто нам приємний, але навіть своїх ворогів».
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter або Надіслати помилку, щоб повідомити про це редакцію.
Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter або цю кнопку Якщо Ви виявили помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть цю кнопку Виділений текст занадто довгий!
Читайте також